Berberpaarden

De Berber is een woestijnpaard die van origine uit de Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Tunesië, Algerije en Libië komt. De oorspronkelijke Berbers leefden al voor 1200 voor Christus. De paarden beschikken over een aantal specifieke raskenmerken.

De kenmerken

De Berber beschikt over een enorme gehardheid, een bijzonder groot uithoudingsvermogen, vurig temperament maar ook wel over een gewillig karakter. Het is tegenwoordig moeilijk om nog een raszuiver exemplaar te vinden van de Berber. De vele kruisingen van het ras maakt dat haast onmogelijk. We kunnen het Berberpaard herkennen aan een aantal specifieke kenmerken. De Berber valt onder de lichte rijpaarden met een groot uithoudingsvermogen. De schofthoogte dat is het hoogste punt van de rug tot de grond ligt tussen de 145 en de 160 cm. Dit wordt ook wel de stokmaat genoemd. Het heeft een krachtige voorpartij, de achterhand is kort en de staart is laag ingepland. Het is een sterk ras met stevige benen en ronde hoeven. De meest voorkomende kleur is grijs, maar ook de kleuren zwart en kastanjebruin komen veel voor.

Het stamboek

In de loop der jaren zijn er diverse organisaties opgericht waar de fokkerijen bij zijn aangesloten. De bedoeling van de organisaties is om het ras in stand en zuiver te houden. In 1988 werd in Algerije de Organisation Mondiale de Cheval Barbe (OMCB) opgericht, hieronder vallen de fokkerijen van Berbers en Berber-Arabieren. De OMCB ondersteunt de stamboeken van Algerije, Marokko, Tunesië, Frankrijk en Duitsland. In 2000 is de Europese tegenhanger van de OMCB opgericht de OECB. Hierin zitten vertegenwoordigers van fokbedrijven uit België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. In ons land is er geen Berber fokvereniging. In 1994 werd in Duitsland een eigen fokvereniging opgericht de VFZB. De Verein der Freunde und Zuchter des Berberpferdes. Deze fokvereniging is officieel erkend door de OMCB. De VFZB stelt zeer hoge eisen aan de kwaliteit en heeft een eigen keuringssysteem voor de jaarlijkse keuringen.

Verschillende organisaties

De verschillende organisaties hebben allemaal het zelfde doel. Zij zorgen ervoor dat alleen de paarden uit de eigen fokkerij of fokkerijen die zijn aangesloten bij de OMCB worden toegelaten. Het aantal Berberpaarden loopt wel hard achteruit. Daarom is het goed dat er fokbedrijven zijn waar strenge regels gehanteerd worden om het nog aanwezige ras zo zuiver mogelijk te houden.